Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na co si dávat pozor při nákupu rostliny

22. 7. 2010

Na co si dávat pozor při nákupu rostliny

 
Autor: Iva Hažmuková
 
 
Moje zkušenosti jsou zejména na základě nákupu již „hotových“ rostlin s květy nebo plody, které jsem uskutečnila jednak já sama, ale i moji známí.
Když kupujete plodící rostlinu v květináči, počítejte s tím, že se jedná o řízkovance (buď je řízkovaná přímo odrůda nebo její podnož). V každém případě jde o velmi mladou rostlinu, plodící ve stáří asi jednoho roku (mnohdy i již po několika měsících).
Řízkovanec má choulostivější kořenový systém, je třeba být opatrnější jak na zálivku, tak na výkyvy teplot či jiné šoky. U citroníků to platí obzvlášť.
Je asi nereálné vyklopit v obchodě rostlinu z květináče, abychom si mohli prohlédnout kořeny (jak radí Klockovi ve své publikaci), ale lehce zahýbat s kmínkem, zda rostlina v kořenáči drží, se dá i v obchodě. Často bývají vidět ne zcela zakryté kořeny. Pokud je substrát již od pohledu hutnější a zamokřený, není od věci zkontrolovat přičichnutím, zda nejeví známky zkyslosti.
Podívat se na velikost a zdravotní stav koruny – listy by měly být svěže zelené, neporušené, u nákupu v hypermarketu bývají až velice tmavé a dost tuhé, což ale není na závadu. Samozřejmě musí být i čisté a bez známek škůdců. Koruna, zvlášť sevřená a hustá, by neměla přespříliš přesahovat objem kořenového balu (pokud přesahuje více než cca 2x, je to známkou poddimenzování balu proti koruně – taková rostlina bude bez rychlého přesazení do větší nádoby brzy strádat a silně se zpomalí její vývoj).
Pokud jsou nasazeny plody, nenechat více než 1 plod na 10 listů u maloplodých odrůd (kumkvat, kalamondin), na 15 až 20 listů u mandarin a min.na 35 větších, zdravých listů u plodů s průměrem nad 6cm. Plody (zejména střední a velké) se u první plodnosti doporučují ponechat max. 4 na rostlinu.
V žádném případě si nevybírat rostlinu s málo listy a mnoha plody!! To je největší chyba začátečníka.
Myslí si, že když rostlina bohatě kvete a nebo má nasazených spoustu plodů, že je to známkou silné a plodné rostliny, která přežije všechno a bude plodit a plodit! Opak je pravdou. Na takovou rostlinu je třeba pohlížet jen jako na krátkodobou ozdobu bytu a nečekat od ní víc, než od „jednorázovek“ či kytic ve váze. Pokud má rostlina málo listů (popř. shodí všechny) a přitom bohatě nakvétá, znamená to jen předzvěst jejího rychlého konce. Nakvétá totiž ve snaze zachovat rod. Možná ještě nasadí plody, ale ty už nestačí donosit do zralosti a odumírá. Příčinou je porucha v kořenech, nefunkčnost či absence kořenového systému.
Před lety jsem dostala k narozeninám řízkovaný kalamondin – byl to dovoz z Holandska, zapěstovaný jako keříček s asi 15 listy a 4 plody (ǿcca 3cm). Žasla jsem a říkala si, že tak nádhernou rostlinu nikdy sama nevypěstuji (v tom jsem měla samozřejmě pravdu). Snědli jsme ještě ten den tři plody, ten poslední nechali asi dva týdny – pak mne manžel donutil ho obrat, prý aby se nezkazil… Naštěstí. Přes relativně brzké odstranění plodů a „pomyšlení“, které jsem tehdy mohla rostlině udělat v rámci paneláku, mi kalamondin jen tak-tak vydržel, rok nerostl, další jen pomalu a znovu nakvetl až na nově narostlé koruně po třech letech. A to jsem citrusy pěstovala již pár let předtím…
Z tohoto důvodu si vždy vybírám rostlinu s pěknou velkou korunou, očividně zdravými listy a nejlépe jen s méně květy. Pokud vidím mezi rostlinami z jedné dodávky i nějaké zcela bez květů, zatímco jiné kvetou nebo i mají plody, klidně si ty nekvetoucí vezmu - nakvétají mi brzy doma a já můžu od začátku regulovat počet nasazených plodů popř. již poupat.
Kupuji raději na jaře na venkovních plochách – rostliny stejně bez výjimky letním, tak je přenos a jiné umístění zcela bez rizika. Navíc je přes léto velká šance, že i trochu zanedbaná rostlina se dá do zimy do pořádku. Na podzim nakupuji pouze na výstavách (malé rostliny již za 30 až 50 Kč) – rostliny jsou ze skleníků, ale to u mne nedělá nejmenší problém.
Vezete-li rostlinu domů v autě, v horkých dnech ji „neuvařit“. Naopak v zimě si ji nechat prodejcem zabalit alespoň do novin, aby cestou domů nenachladla.
Po přinesení domů kontroluji kořeny – prakticky všechny rostliny je potřeba přesadit, v rostlinách v kontejnerech, postavených na zemině plantáže či záhonu, bývají často žížaly. Pokud postavíte kontejner zase na zeminu, mohou vylézt, když už nemají potravu, pokud však jsou otvory ve dně nádoby a postavíme ji např. na podmisku – je problém.
Při přesazení v každém případě dávám novou nádobu jen o řád vyšší a u řízkovanců pečlivěji drenážuji.
Při koupi na výstavách se nesmí zapomenout se pěstitele zeptat především na podnož (pokud není uvedena), stáří rostliny a způsob dosavadního pěstování. Nebát se raději více ptát, dát si poradit, jak rostlinu dále pěstovat a hlavně co nedělat – je lepší (aspoň pro mne) vypadat jako totální začátečník (popř. i něco horšího), než pro nemístnou „hrdost“ přijít o rostlinu.
Ještě krátká poznámka: když jsou na výstavách vidět rostliny, doslova obsypané plody, rozhodně to není měřítko toho, co rostliny bez vážné újmy snesou. Pěstitelé ponechají všechny plody, které je vystavovaná rostlina vůbec schopna unést, obvykle je ještě nadměrně „popohnaná“ hnojením či speciálním režimem a po výstavě buď následující rok vyčerpaná odpočívá (skoro neroste a neplodí) nebo v horším případě počítá pěstitel i s jejím úhynem. I to se totiž stává.
 
                                                                                                             
Celý článek o zkušenostech s nákupem rostlin je uveřejněn na   www.citrusyunas.estranky.cz