Jdi na obsah Jdi na menu
 


Citrusáři Brno - historie a současnost

 

Organizace byla v Brně založena dne 27.4.1974 jako specializovaná organizace ČZS, sdružující pěstitele citrusových a jiných subtropických a tropických užitkových rostlin. V roce 1995 byla přeregistrována na spolek pod názvem Citrusáři Brno.

Po rychlém rozmachu během 80. let, kdy brněnská organizace čítala až několik set členů, došlo v letech 90. k útlumu činnosti   všech zájmových organizací, což, bohužel, postihlo i naši organizaci. Díky neúnavné práci a nadšení našich zbylých členů se na počátku nového tisíciletí podařilo nejen klub udržet, ale postupně oživit zájem o klubovou činnost a pěstování citrusů i jiných subtropických a tropických užitkových rostlin. V současnosti (r. 2011) registrujeme 60 členů.

Pravidelně se scházíme na členských schůzích  5x ročně: v únoru (výroční schůze), dubnu, červnu, říjnu a prosinci, vždy 2. sobotu (výjimečně 1. sobotu) v měsíci. Schůze jsou doplněny odbornými přednáškami jak z řad našich nejzkušenějších členů, tak pozvaných hostí s diskusí k tématu přednášky. Po skončení přednášky jsou promítány fotografie z výletů pořádaných organizací s doprovodným povídáním.

Kromě schůzí probíhá také vždy 1. pondělí v měsíci 10x ročně (mimo letní prázdninové měsíce) diskusní klub, po němž následuje schůze 13-ti členného výboru. Na přátelském „pokecu“ o našem pěstování, ale i o našich pěstitelských problémech se pravidelně schází asi dvacet členů.

Pořádáme také zájezdy a to jak k tuzemským pěstitelům citrusů a jiných subtropických rostlin,  tak v posledních letech i na výstavy, spojené s návštěvou některých velkých zahradnictví, do sousedního Rakouska. Zájezdy jsou jednodenní, vždy v sobotu a ty nejúspěšnější bývají opakovány i v dalších letech.

 Nyní již každý rok pořádáme podzimní výstavy – poslední z nich se uskutečnila na počátku listopadu 2007 ve Středisku volného času v Lužánkách a bylo při ní vystaveno více než 160 rostlin.

Nezapomínáme ani na mediální „styk se světem“: jednou ročně (k datu prosincové schůze) je pro naše členy vydáván zpravodaj a v duchu požadavku naší doby – kdo není na webu, jakoby nebyl - byly v červenci 2005 založeny klubové stránky: www.citrusari-brno.unas.cz .   Na přelomu let 2007 a 2008 jsou založeny tyto nové klubové stránky a první stránky budou postupně přebudovány v klubový archiv.

Od října 2004 je předsedou ing. Jiří Trávníček.

 

Milí přátelé, máte-li zájem o pěstování citrusů a jiných užitkových subtropických a tropických  rostlin a chtěli byste se stát členy naší organizace, přijďte mezi nás (ať již na schůzi nebo na diskusní klub). Rádi Vás přivítáme a zkušení pěstitelé mezi námi Vám ochotně poradí i pomohou ve Vašich začátcích.  Bližší informace o tom, kde nás najdete, o termínech ale i o činnosti klubu najdete na našich webových stránkách.

S bližší historií našeho klubu se můžete blíže seznámit na stránkách Zpravodaje 2007.